Iedereen weet inmiddels wel wat een koelkast is. Het witgoed apparaat is de afgelopen jaren helemaal geïntegreerd in ons wonen. Iedereen heeft wel één of misschien wel meerdere koelkasten in huis. Deze koelkasten houden je eten en drinken heerlijk koel, zodat jij weer langer van je eten en drinken kunt genieten en ze langer kunt bewaren. Bijna niemand staat er ooit bij stil hoe zo’n koelkast precies werkt, maar het is zeker leuk om te weten. Wil je weten hoe een koelkast werkt? Dijksma Koudetechniek legt het je graag uit. Lees snel verder!

Verdamping

Een koelkast maakt, in tegenstelling tot veel mensen denken, geen koude lucht aan. Het enige dat een koelkast doet is de warmte lucht naar buiten pompen. Dit wordt gedaan door middel van een verdamper. Naast de verdamper is er voor dit proces ook een compressor, een condensor, koel glas en een expansieventiel nodig. In een notendop is dit dus hoe een koelkast werkt. De verdamper verdampt koelvloeistof. Hierdoor is warmte nodig en dit verdampt. Vervolgens worden deze druppels afgevoerd naar buiten. De verdamper mag absoluut niet vol zitten en de compressor moet stofvrij zijn. Is een van deze twee niet het geval, dan doet de koelkast niet meer zijn werk.

Vriezer

Een vriezer werkt eigenlijk soortgelijk aan de koelkast. Toch zit er nog een wezenlijk verschil in. De vriezer werkt namelijk deels ook op basis van de ingebouwde vriestechniek. Deze vriestechniek zorgt ervoor dat het altijd vriest in de vriezer. Door middel van een vloeibaar koelmiddel blijft de vriezer zijn eigen temperatuur houden. De warmte voert hij, net als de koelkast, zelf af.

Door Redactie